Volledige elektrische assemblage automaat: van idee naar productie

  • Home
  • PROJECTEN
  • Volledige elektrische assemblage automaat: van idee naar productie

Volledig elektrische assemblage automaat: van idee naar productie

Idee

Samen met een klant zijn wij de uitdaging uitgegaan om een assemblage automaat te ontwikkelen die producten samenstelt voor de foodindustrie. De eisen van de foodindustrie, de korte cyclus tijden (iedere 1 seconde één product), de (visuele) product inspectie en grote stand-alone tijd maakte dit project een uitdaging waarbij Zest zich als een vis in het water voelde. Voor dit project werd de klant volledig ontzorgd: van het oplossen van de gestelde uitdaging, de bouw van de machine en de installatie op locatie, de aanloop naar volledige productie tot het opleiden van het personeel werd dit allemaal door de mensen van Zest verzorgd. Maar dit alles zonder de wensen van de klant uit het oog te verliezen: de klant is juist actief betrokken geweest bij alle belangrijke beslissingen binnen het project. Door korte lijnen, persoonlijke benadering en een platte organisatie waren wij met recht het verlengstuk van de klant.

Concept

In het conceptstadium kreeg de klant inzicht in de gekozen oplossingen en was het mogelijk om, waar nodig, de wensen van de klant te verfijnen of uit te breiden. Dit alles om die machine te leveren waar de klant 100% tevreden mee is.  Voor de assemblage automaat is er gekozen voor volledige elektrische actuatoren: van gripper, sliders, rotary tables tot transportbanden. In totaal zijn er 24 state-off-the-art SMC elektrische actuatoren gebruikt. In eerste instantie vanwege de wens geen vervuilende perslucht te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat deze actuatoren individueel goed te optimaliseren zijn. Aan het einde van het proces worden alle producten gecontroleerd door 2 keer 2 camera’s. Dit om een consistent en foutloos halffabricaat en eindproduct te realiseren.  Het volledige concept is voor de klant in 3D Solidworks voorgelegd, inclusief het simuleren van de bewegingen van de actuatoren. Dit alles om de klant een volledig beeld te geven van de machine die hij graag wenst.

Assemblage en bouw

Naast het uitwerken van het idee en het voordragen van het concept heeft Zest de assemblage en bouw van de machine op locatie ook zelf gerealiseerd. Ook alle custom-made onderdelen worden door Zest ontworpen en uitgewerkt, en bij een van onze betrouwbare partners gemaakt. Dit alles werd actief geleid en gebouwd door de engineers die ook bij vanaf het idee en concept betrokken waren. Dit alles om de wens van de klant zo goed mogelijk in praktijk te brengen.

Productie

Het werkelijk draaien van productie voor de assemblage automaat is de belangrijkste stap voor de klant. Daarom geven wij ook actief support om de stap te maken van oplevering van de nieuwe machine naar het (continu) productie draaien door een van de werknemers van de klant. Daarbij leiden wij de werknemers van de klant ook op om het maximale uit de automaat te halen. Wij laten een project pas los als de klant voor de volle 100% tevreden is met het project en de machine optimaal draait. Het draait per slot van rekening op de tevredenheid van de klant.

Volledig elektrische assemblage project LWC